Hur ser alkohol eller drogberoende ut?

 

Ja det kan vara klurigt och är något som många kan luras av!!! Att man har en speciell bild av hur en alkoholist eller drogberoende person ser ut. 

Många som har utvecklat alkohol- eller drogberoende är människor som är socialt väl fungerande och har både bra arbeten, hem och familjer. 

Så den där gamla klassiska bilden av någon som sitter på en parkbänk och dricker, det är en förenklad schablon av vad en alkoholist kan vara. Precis som bilden av någon med en spruta i armen inte representerar alla drogberoende.

Det spelar ingen roll vilken bakgrund man har eller var man kommer ifrån. Alkoholism och drogberoende är en sjukdom som slår lika hårt överallt, oavsett klass, ålder,  kön eller religion.

En del tror att det inte är något problem om man “bara” dricker öl eller vin. Eller att det är någon fara om man dricker fina viner. Men för beroendeutvecklingen som sker i hjärnan så spelar det inte någon roll vad du dricker eller i vilket sammanhang. Mängden och styrkan i alkoholen kan vara av betydelse, men att öl eller vin inte skulle vara något problem det stämmer alltså inte som många tror. Eller om det är billig öl eller finaste champagnen. Det samma gäller droger. Substansen spelar ingen roll. Vare sig det är tabletter som man fått från sin läkare eller om det är marijuana, heroin eller kokain som man köpt av en langare på gatan. 

Alla sinnesförändrande substanser, oavsett om det är alkohol eller andra droger, triggar belöningssystemet i hjärnan och kan bidra till beroendeutveckling. 

Så hur ser beroende ut? Beroende har många ansikten. Det spelar ingen roll om du smuttar på de finaste vinerna eller har en spruta i armen. Båda betalar i slutänden ett högt pris.

Har du frågor kring din eller någon annans konsumtion av alkohol och droger? Då kan jag hjälpa dig att få klarhet i dina funderingar. Boka en kostnadsfri konsultation på 30 minuter med video eller på telefon. Inga förpliktelser. Alla samtal behandlas självklart konfidentiellt.

Ring +46736440808 eller mejla mig så återkommer jag så snart jag kan.