Den eviga semestern…

Pensionstiden är en tid i livet som många ser fram emot och längtar efter.
Inga fler tidiga morgnar för att gå upp till jobbet, inget mer planerande och pusslande med tiden men framförallt en stor frihet.
Resten av livet och dagarna är fria att disponera som man vill!
Fantastiskt på alla sätt och vis!

Självklart finns det även nackdelar som följer med pensioneringen och speciellt för den som gillar att jobba och har sin identifikation i sitt arbete. Det kan då innebära en stor förlust och sorg för vissa, och en massa tid som man inte vet vad man ska göra med.
Andra har massor av intressen som äntligen kan plockas upp och drömmar som äntligen finns tid till att uppfylla.

För en del innebär pensioneringen en permanent eller en allt för ofta återkommande ”guldkant” på tillvaron.
Det som varit en trevlig stund på helger och semestrar i form av mat, dryck och trevligt sällskap kan nu praktiseras hela tiden. Det finns inga måsten eller krav på att vara skärpt och alert dagen efter. Inga tider att passa. Äntligen finns tid till att vara social, ha trevlig och träffa vänner utan tidspress. Bara njuta!

Och det är klart att man ska njuta när man dragit sitt strå till stacken och nu äntligen kan få luta sig tillbaka.

Det många inte tänker på är, att om alkohol ingår i njutningen så kan den nyvunna friheten som pensioneringen innebär, sakta men säkert upphöra.

Detta sker inte över en natt utan smyger sig sakta på. Det innebär oftast inte att allt slås ut och att man utåt sett får stora synliga konsekvenser.
Det är något som sakta börjar på ett subtilt sätt inombords.
Till en början är det en lustfylld känsla som är förknippad med allt som är relaterat till alkoholen. Vanligtvis i form av goda middagar med vänner och allmänt trevligt.
Om man inte är vaksam och ger efter för ”trevligheterna” allt för ofta så kan det som varit lustfyllt sakteligen omvandlas till något tvångsmässigt och som sakta men säkert berövar en ens frihet.
En följd av ett alltför stort alkoholintag är inte sällan känslor av t.ex. stress, depression, ångest, håglöshet, olust, irritation, ensamhet och en vilja att dra sig undan. Dessa känslor förknippar man oftast inte med alkoholen och därför hänger dom sig vanligen kvar trots att man försöker få bukt på dem genom t.ex. medicinering och terapier.

Utåt sett kan man ha ett liv som ser perfekt ut, men inuti blir man mer och mer urholkad och tom. Det som känts roligt och stimulerande i livet förut känns inte alls lika lustfyllt och givande längre. Tvärtom! Det kanske t.o.m. känns som en börda.

Guldkanten har blivit solkig och jag förstår inte vad det är som sker eller vad det är som händer…

Här behöver man hjälp, men när det handlar just om alkohol så infinner sig ofta det jag brukar kalla för den ljuva förnekelsens slöja, och då söker man sällan hjälp. För man vet inte vad det är som håller på att ske eller vad man behöver hjälp med. Man vet inte att man behöver hjälp.
Man kanske söker hjälp, men för andra saker som t.ex. sömnstörningar, nedstämdhet, depression, stress, ångest, blodtryck, magsår etc etc.

En del har en vag känsla av att det kanske kan vara alkoholen som bidrar till försämrad livskvalitet och nedstämdhet, men de allra flesta gör ingen koppling alls till alkoholen och kan inte för sitt liv tänka att den skulle kunna ha den inverkan den har.

Jag har under alla år som jag arbetat med beroende sett många exempel på detta och ingen blir gladare än jag när människor upptäcker att det var EN lösning som gällde för så många problem.
Fundera på vad ”guldkant” betyder…
Detta kan för många vara starten på ett nytt liv.

Känner du igen dig i något så tveka inte att söka hjälp.

Det som en gång givit lite guldkant på tillvaron kan om du avstår ifrån det ge dig ett helt nytt liv som glimmrar i guld…

Ditt liv, din pensionstid och framförallt DU är värd det

Behöver du hjälp eller rådgivning angående ditt drickande eller användning av andra sinnesförändrande substanser så kontakta mig på eller 0046736440808