Är beroende verkligen en sjukdom?

 

Eller är människor som missbrukar alkohol och droger bara svaga människor, utan varken vilja eller moral?

Det är tyvärr så som många ser på sig själva när dom använder alkohol och droger om och om igen mot sin vilja. Och även dom anhöriga som ofta far väldigt illa och står bredvid den som missbrukar. 

Det kan vara svårt att förstå och fullständigt obegripligt hur en människa kan bete sig, som en beroende person faktiskt gör. Varför kan dom inte bara skärpa sig och ta sig i kragen kan man tycka.

Hade det varit så enkelt, att bara bestämma sig och vara lite stark, så hade inte dom här problemen funnits i samhället.

Jag tvekade själv i många år fall beroende var en sjukdom, men samtidigt så tänkte jag-Vilken frisk människa utsätter sig själv och dom man älskar mest för det som man faktiskt gör om och om igen?

Idag vet vi att beroende är en sjukdom. Och det har klassats som sjukdom länge trots att man inte vetat vilket organ som har varit involverat. 

Men tack vare modern röntgenteknik, så vet vi idag att det är i hjärnans belöningssystem där förändringarna sker och som bidrar till beroendeutvecklingen. 

Beroende är en livsstilsrelaterad sjukdom, precis som viss typ av diabetes och cancer och hjärt och kärlsjukdom också är. 

Men när det kommer till beroende så är det så stigmatiserat och skambelagt, att många aldrig söker hjälp och faktiskt dör i den här sjukdomen. En sjukdom som med rätt hjälp är behandlingsbar, och där det går att stoppa upp sjukdomsförloppet och förhindra många av de konsekvenser som den för med sig, både för den beroende  men även för de anhöriga.

Vi behöver mer kunskap om beroendesjukdomen, så därför kommer jag under dom närmaste veckorna att prata om den här på Beroendehjälpen.

Har du frågor kring din eller någon annans konsumtion av alkohol och droger? Då kan jag hjälpa dig att få klarhet i dina funderingar. Boka en kostnadsfri konsultation på 30 minuter med video eller på telefon. Inga förpliktelser. Alla samtal behandlas självklart konfidentiellt.

Ring +46736440808 eller mejla mig så återkommer jag så snart jag kan.