10% av svenskarna står för hälften av all alkoholkonsumtion!

I dessa tider när vi översköljs av romantiserande bilder och budskap om alkohol kan det vara svårt att inse den stora skada som den orsakar i samhället, för familjer och enskilda individer.

Redan från tidig morgon bjuds vi genom TV:n på tips om goda viner och glamourösa champagnefrukostar. Därefter fortsätter flödet av härliga bilder med statusar på bubblande ölglas och Rosé genom Facebook och Instagram. Promenerar du längs stan denna årstid så ser du de läskande glasen på uteserveringarna samt prisvärda erbjudanden på HH (Happy Hour) och AW (After Work). I parkerna picknickar folk och har det trevligt. Senare på kvällen är krogarna välfyllda med skålande människor.

Allt detta mer eller mindre förknippat med glädje, guldkant, status, relax, romantik, glädje och ”vi har det bra nu” känsla.

Alkohol kan vara gott och främst till en god middag, men när den framställs som den gör, och vi bombarderas med glorifierande bilder och budskap konstant, så finns det en stor risk att det för många kan bidra till en ökad konsumtion.
Vi är inte immuna mot detta konstanta flöde av intryck och förskönande av diverse alkoholhaltiga drycker!

Ingen tänker på att en varm härlig sommar bestående av många fina möten med vänner på uteserveringar, krogar, picknicks, hemmamiddagar, båtutflykter, skärgårdsvistelser och andra trevliga ställen kan leda till en för frekvent, tight och skadlig relation till alkoholen. Det är ju trots allt umgänget med vännerna som är huvudsaken eller…

Många kan känna igen sig i dessa sammanhang. Trevliga härliga stunder där alkoholen är ett socialt kitt som förgyller tillvaron och finns med vid de flesta sociala sammankomsterna. När dessa tillfällen förekommer ofta, kanske flera dagar i veckan så är det lätt att vaggas in i villfarelsen och tron om att ALLA dricker alkohol med samma frekvens och kvantitet.

Faktum är att forskning visar att 10% av svenskarna står för hälften av all alkohol som konsumeras. Resterande 90% dricker andra hälften och dricker definitivt inte flera gånger i veckan.

Låt denna sommar bli en sommar med mycket umgänge med nära och kära!
Lev, ha kul, skratta, ät gott, älska, njut i överflöd och så mycket som det bara går!!!
Men drick med vaksamhet och förnuft! Håll dig till ett eller ett par glas.
Våga ifrågasätta denna hyllade dryck!
Behöver alkoholen verkligen vara med vid alla dessa trevliga tillfällen? I sådant fall, varför då?
Hur skulle det kännas att kanske t.o.m. avstå helt från att dricka? Att vara totalt närvarande varenda sekund! Vad händer då? Skulle du känna dig obekväm om du inte drack bland dina vänner? Eller skulle kanske dom känna sig obekväma? Dessa frågeställningar kan var intressanta att tänka över ibland. Alkohol är ju trots allt ett starkt farligt gift för kroppen och dessutom dödligt!

Att granska sin relation till alkohol kan vara en god ide inför sommaren när det generellt dricks mer.
Värnar du om dina relationer till nära och kära så kan det vara en god ide att inte bli för intim med alkoholen då den har en förmåga att vara närvarande vid alla tillfällen som bjuds och är man inte vaksam kan den lätt ta över.

Å du… Man vill inte vara en av de där 10 procenten…

Glad Sommar!!!